Detaylı Ultrasonda Nelere Bakılır ?
Bu tarama, bebeğin yüzü, beyni, omurgası, kalbi, böbrekleri, diyaframı, göğsü, midesi, mesanesi, cinsel organları, uzuvları, ayakları ve ellerinin yanı sıra göbek kordonunun ultrason görüntülerini ve ölçümlerini içerir. Radyoloji uzmanı ayrıca fetüsün boyutunu, plasentanın konumuna bakacak ve amniyotik sıvının seviyesini ölçecektir. Plasentadan uzakta, kapalı ve uzun olduğundan emin olmak için bebeğin kalp atış hızının yanı sıra serviksinizi de kontrol edecekler. (Kısalmış serviks erken doğum riskinizi artırabileceğinden serviks uzunluğu önemlidir. )
Detaylı ultrasonda hangi anormallikler tespit edilebilir?
Bu ayrıntılı taramada, radyoloji uzmanı, kalp kusuru veya omurgada açıklık gibi anormallikleri tespit etmek için bebeğin genel anatomisine bakacaktır. Bebeğin anatomik yapıları ve normal görünüp görünmedikleri değerlendirilecektir. Örneğin, tarama, mesanede sıvı olup olmadığını, yani böbreklerin çalıştığını veya kalp odasının düzgün çalışıyor gibi görünüp görünmediğini belirleyebilir.
Detaylı ultrason sırasında, radyoloji uzmanı Down sendromu ve trizomi 18 gibi genetik bozukluklar için belirteçler de arıyor olabilir. (İlk trimesterinizde doğum öncesi taramayı seçtiyseniz, bu kan tahlili, 11 ila 14 -haftalık ultrason taraması, belirli genetik bozukluklar için riskiniz hakkında size zaten bilgi vermiş olacak). Bebeğiniz artık çok daha büyük olduğuna göre, bu tarama bebeğinizin büyümesi ve herhangi bir anormallik hakkında ek bilgi sağlayabilir.
Bebeğin cinsiyetini öğrenebilecek miyim ?
20 haftalık ultrason genellikle “ cinsiyetin ortaya çıkması ” olarak bilinir , ancak bebeğin pozisyonuna ve taramayı yaptırdığınız klinik veya hastanenin tıbbi direktifine bağlıdır. Bir radyoloji uzmanının, erkek mi yoksa kız mı olduğunu anlamak için cinsel organların net bir görüntüsünü alması gerekir ve bunun yanlış olma olasılığı her zaman küçük bir ihtimaldir. Dişi fetüs için vulva, klitoris ve labia aranır; erkek bir fetüs için, skrotum, testisler, penil orta hat rapheve penisi ararlar. Cinsiyetin doğru olduğundan oldukça emin olsanız da, bebeği yanlış tanıyabilir veya size söylemek için net göremeyebilirler.
Açık MR a nasıl hazırlanılır ?
Açık Emar çekiminden önce:
Vücudunuzdaki kalp pili gibi metal veya elektronik cihazlar da dahil olmak üzere, endişeleriniz veya sorunlarınız hakkında doktorunuza bildirin.
Aşırı alkol ve kafeinli içeceklerden kaçının.
Rahat giysiler giyin ve gerekirse bir hastane önlüğü giymeye hazırlanın.
Herhangi bir mücevher veya metal takmaktan kaçının.
Muayeneden önce yeme ve/veya içme konusundaki kısıtlamalar hakkında doktorunuzla konuşun.
İnceleme esnasında:
Doktorunuz, görüntülerin netliğine yardımcı olmak için kontrast sıvı enjekte edebilir veya almanızı sağlayabilir.
Hareketli bir yatağa uzanacak ve makineye taşınmadan önce rahatlayacaksınız. Bobin adı verilen yumuşak bir anten cihazı, görüntülenecek vücut alanının üzerine veya çevresine yerleştirilecektir.
Rahatlayın, gözlerinizi kapatın ve mümkün olduğunca hareketsiz kalın.
Açık MR çekiminin tamamlanması genellikle 20-50 dakika sürer.
İncelemeden sonra:
MRG'den sonra günlük aktivitelerinize normal şekilde devam etmekte özgürsünüz.
Kontrast sıvısını sisteminizden temizlemeye yardımcı olması için bol su içtiğinizden emin olun.
MR'dan önce ne yaptık?
1980'lerde zemin kazanmaya başlayan MRI makinelerinin yaygın kullanımından önce, X-ışınları ve nihayetinde CT taramaları, vücudun iç yapılarını cerrahi olmayan bir şekilde görüntülemenin tek yoluydu.
X-ışınları ve BT taramaları hala önemli teşhis araçları olsa da, X-ışınları iki boyutludur ve alanların etrafını veya aralarını görmeyi zorlaştırır. X-ışınları ayrıca benzer yoğunluktaki yumuşak dokular arasında ayrım yapmaz, bu da belirli sorunları saptamayı zorlaştırır. Radyasyon kullanımı ayrıca röntgen çektirmeye hak kazanan kişi sayısını ve bir kişinin belirli bir zaman diliminde kaç kez röntgen taraması yapması gerektiğini de sınırlar.
Birçok X-ışını derleyerek, bir BT taraması daha fazla üç boyutlu bir görünüm sağlayabilir, ancak yine de aynı teknolojiyi kullanır ve bu nedenle farklılaşma yetenekleri sınırlıdır. Radyasyon kullanımı ayrıca taramayı geleneksel bir X-ray ile aynı şekilde sınırlar.
Bir doktorun yaralanmalara veya anormalliklere hızla bakması gerektiğinde BT taramaları ve X-ışınları iyi çalışır. Bir hastanın vücudunda MR için çok fazla metal varsa veya MR yapamıyorsa da kullanılırlar. BT taramaları ve X-ışınları, uygun maliyetli bir teşhis aracı olmaya devam etmektedir.
Rahim Filmi ve doğurganlık
Her hasta doğurganlık kliniğine kendi geçmişi ve kendine özgü ihtiyaçları ile gelir, ancak kısırlık vakalarının büyük çoğunluğuna bir avuç ortak sorun neden olur. Tubal faktör infertilitesi veya bir kadının fallop tüpleriyle ilgili bir problem en yaygın olanlardan biridir.
Kadın kısırlığının yüzde 25 ila 35'i tubal faktörlerden kaynaklanmaktadır.
Önceki pelvik enfeksiyonlardan, ameliyattan, endometriozis veya hidrosalpinksten kaynaklanan yara dokusu veya yapışıklıklar , yumurtaların fallop tüplerinden serbestçe dolaşmasını engelleyerek hamile kalmayı çok zor veya imkansız hale getirebilir. Doktorunuz, fallop tüplerinizdeki tıkanıklığın sizin durumunuzda bir faktör olabileceğinden şüpheleniyorsa, histerosalpingogram veya Rahim Filmi HSG adı verilen bir test yaptırmanızı önerebilir .
HSG testi bazen tekrarlayan gebelik kaybı yaşayan kadınlar için de kullanılır: rahimde yapısal problemler veya polipler veya miyomlar gibi bebeği zamanında taşımayı zorlaştırabilecek sorunlar gösterebilir.
Rahim Filmi HSG nedir?
HSG, fallop tüplerinin ve uterusun özel bir röntgen muayenesi türüdür. Tüm test yaklaşık 15 dakika sürer.
İşlem sırasında rahim ağzından rahim içine ince bir kateter sokulur ve özel bir radyoopak kontrast madde enjekte edilir. Kontrast madde, rahim ve fallop tüplerinin şeklinin görülmesini sağlar. Kontrast maddenin, üreme sisteminde nasıl hareket ettiğini görmek için floroskopik röntgen ile takip edilir.
Tıkanma yoksa, kontrast rahim ve fallop tüplerinden serbestçe akmalıdır. Kontrast herhangi bir noktada durdurulursa, bir tüp tıkanıklığının mevcut olduğunu gösterebilir. Bu durumda bazen laparoskopi veya başka bir cerrahi onarım gerekebilir. Çoğu durumda, doktor doğrudan IVF'ye geçmeyi önerebilir. Tüp bebek, fallop tüplerini tamamen bypass ettiğinden, tüp faktör infertilitesi olan kadınlar için genellikle çok başarılıdır.