İnfertilite Testleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Tarih ve fizik muayene - Her şeyden önce, kadın doğum doktorunuz çok kapsamlı bir tıbbi ve doğurganlık öyküsü alacaktır. Doktorunuz size aşağıdaki soruların birçoğunu sorabilir: Ne kadar süredir hamile kalmaya çalışıyorsunuz? Ne sıklıkla ilişkiye giriyorsun? Adet dönemleri veya cinsel ilişki sırasında ağrınız var mı? Daha önce hamile kaldınız mı? Önceki gebeliklerinizde ne oldu? Cinsel yolla bulaşan herhangi bir enfeksiyon veya anormal pap smear sonucu aldınız mı? Menstrüel döngüleriniz ne sıklıkla olur? Herhangi bir tıbbi sorununuz veya daha önce geçirdiğiniz ameliyatlar var mı? Ailenizde tıbbi problem geçmişi var mı? Bu ve diğer birçok soru, doktorunuzun sizin için özel bir değerlendirme ve potansiyel tedavi tasarlamasına yardımcı olacaktır. Dikkatli bir öyküye ek olarak, infertilite değerlendirmesinde fiziksel bir değerlendirme de yapılabilir.
Transvajinal ultrason – Ultrason, rahim, tüpler ve yumurtalıkların yapısını değerlendirmede önemli bir araçtır. Ultrason, fibroidler ve polipler gibi uterus anormalliklerini, distal fallop tüp tıkanıklığını ve yumurtalık kistleri dahil yumurtalık anormalliklerini tespit edebilir. Ek olarak, transvajinal ultrason, doktorunuza mevcut yumurtaların nispi sayısını değerlendirme fırsatı verir. Bu ölçüme antral folikül sayısı denir ve doğurganlık potansiyeli ile ilişkili olabilir.
Laboratuvar testleri – Yukarıda tartışılan değerlendirmenin sonuçlarına bağlı olarak doktorunuz spesifik kan testleri isteyebilir. Bu testlerin en yaygın olanı, yumurtalık fonksiyonu ve genel yumurta sayıları ile ilgili olan estradiol ve FSH gibi belirli hormonların kan düzeylerinin ölçümlerini; Tiroid fonksiyonunu değerlendiren TSH; ve prolaktin, yükselirse adet fonksiyonunu etkileyebilecek bir hormon.
Histerosalpingografi (HSG) – Bu test, fallop tüplerinin açıklığını, fibroidler ve polipler gibi uterus dolum kusurlarını ve uterus boşluğunda skar oluşumunu (Asherman sendromu) değerlendirmek için gereklidir. HSG tarafından tespit edilen birçok rahim ve tüp anormalliği cerrahi olarak düzeltilebilir.
Semen analizi– Semen analizi, erkek partneri değerlendirmek için ana testtir. Analiz edilen dört parametre vardır: 1) semen hacmi – en az 1.5 ila 2 ml olmalıdır. Daha küçük bir miktar, yetersiz semen üretimine yol açan yapısal veya hormonal bir soruna işaret edebilir; 2) sperm konsantrasyonu – normal konsantrasyon, 1 ml semen başına en az 20 milyon sperm olmalıdır. Daha düşük bir konsantrasyon, tedavi olmaksızın gebe kalma şansının azalmasına yol açabilir; 3) sperm hareketliliği veya hareketi – normal hareketlilik en az %50 olmalıdır. %50'den az hareketlilik, spermin yumurtayı tedavi olmaksızın dölleme yeteneğini önemli ölçüde etkileyebilir; ve (4) morfoloji veya şekil – morfoloji için analiz edilen spermin üç bölümü vardır: baş, orta gövde ve kuyruk. Bu bölgelerden herhangi birindeki anormallik, anormal sperm fonksiyonunu gösterebilir ve spermin yumurtayı dölleme yeteneğini tehlikeye atabilir. İdeal olarak, katı morfoloji kriterleri kullanılarak, minimum %5-15 normal formlar, spermin yumurtayı dölleme için daha iyi bir yeteneğe yol açar. Anormal bir semen analizi, genellikle bir üreme üroloğu tarafından daha fazla değerlendirme yapılmasını garanti eder. Kadın Doğum doktorunuz uygun görürse sizi bir üreme üroloğuna yönlendirecektir.
Vajinismus belirtileri
Vajinal kasların istem dışı kasılması vajinismusun birincil belirtisidir, ancak durumun şiddeti kadından kadına değişir. Her durumda vajinanın daralması penetrasyonu zorlaştırır veya imkansız hale getirir.
Vajinismusunuz varsa, vajina kaslarınızın kasılmalarını yönetemez veya durduramazsınız.
Vajinismus, vajinal penetrasyon korkusu ve penetrasyonla ilgili cinsel istek azalması gibi ek semptomlara sahip olabilir.
Vajinismuslu kadınlar, vajinaya herhangi bir şey sokulduğunda genellikle yanma veya batma ağrısı bildirirler.
Vajinismusunuz varsa, bu cinsel aktivitelerden tamamen vazgeçeceğiniz anlamına gelmez.
Bir sorunu ilk fark ettiğinizde, ne sıklıkla oluşur, ne tetikliyor gibi görünüyor.
Tipik olarak doktorunuz, cinsel travma veya istismar yaşayıp yaşamadığınızla ilgili soruları içerebilecek cinsel geçmişiniz hakkında da sorular soracaktır.
Genel olarak vajinismusun tanı ve tedavisi pelvik muayene gerektirir.
Vajinismuslu kadınların pelvik muayeneler konusunda gergin veya korkulu olmaları yaygındır. Doktorunuz bir pelvik muayene önerirse, muayeneyi sizin için olabildiğince konforlu hale getirmenin yollarını tartışabilirsiniz.
Bazı kadınlar muayene için jinekolojik masayı kullanmamayı ve farklı fiziksel pozisyonları denemeyi tercih eder. Doktorunuzun ne yaptığını görmek için bir ayna kullanabilirseniz daha rahat hissedebilirsiniz.
Doktounuz vajinismustan şüphelendiğinde, genellikle muayeneyi olabildiğince nazik bir şekilde yapacaktır.
Penetrasyonu kolaylaştırmak için ellerini veya tıbbi aletlerini vajinanıza yönlendirmenizi önerebilirler. Doktorunuzdan muayenenin her adımını ilerledikçe size açıklamasını isteyebilirsiniz.
Muayene sırasında doktorunuz herhangi bir enfeksiyon veya yara izi olup olmadığına bakacaktır.
Vajinismusta vajina kaslarının kasılması için fiziksel bir sebep yoktur. Bunun anlamı, eğer vajinismusunuz varsa, doktorunuz belirtileriniz için başka bir neden bulmayacaktır.