Ulaşım kaynaklı karbon salınımının azaltılmasında anahtar rol oynayacağı, daha sessiz, daha çevreci ve daha ekonomik bir ulaşım sağlayacağı belirtilen elektrikli otomobillerin Türkiye’de yaygınlaşamamasının pek çok nedeni olsa da bu nedenlerin başında fiyatlar geliyor. Dünya üzerinde 11 milyon olan elektrikli otomobil sayısı Türkiye’de yalnızca 1700 civarında.
Dünya genelinde elektrikli araçlara yönelik satın alma sübvansiyonları, vergi indirimleri, park ve geçiş ücretleri, özel şerit kullanımı gibi birçok farklı alanda teşvik uygulamaları bulunsa da Türkiye’de Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi maliyet yaratan uygulamalar elektrikli araçların tercih edilmesini zorlaştırıyor.
ELEKTRİKLİ ARAÇ ALMAK İSTEYENLERE ÖTV ŞOKU
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Enerji Çalışma Grubu’nun, “Elektrikli Araçlar ve Depolama Teknolojileri” başlıklı raporunda aynı satış fiyatındaki benzinli bir aracı satın almak için elektrikli araçtan daha az ÖTV ödendiği belirtildi.
Rapora göre Türkiye’de ÖTV oranları yüzünden ekonomik olmaları nedeniyle en çok motor silindir hacmi 1.600 santimetreküp olan elektrikli araçlar tercih edilirken bu araçlarda satış fiyatına göre yüzde 45-80 arasında bir ÖTV oranının uygulandığı belirtildi.
Şubat ayında elektrikli araçların ÖTV oranlarında yapılan değişiklikle vergisiz fiyatı 135 bin TL'den daha düşük olan benzinli veya dizel yakıtlı otomobillere, elektrikli araçlardan daha düşük vergi uygulandığı ifade edildi.
Raporda satış rakamları bakımından kendi kategorisinde en çok satan gruplarda vergisiz satış fiyatı aynı olan benzinli ve elektrikli iki otomobil kıyaslandığında; elektrikli otomobilin satış fiyatı 245 bin TL'yi aşarken, benzinli otomobil ise 230 bin TL olduğu belirtildi.