Sıkı para politikasının iç talep ve krediler üzerinde yavaşlatıcı etki yaptığını belirten Kavcıoğlu, “Bu etkilerin arızi unsurlardan kaynaklı olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, güçlü parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki yavaşlatıcı etkileri devam etmektedir” dedi.
Kavcıoğlu, enflasyonun oynak bir seyir izlediğini belirterek, para politikasında bundan sonra da riskleri gözeten bir yaklaşımı sürdüreceklerini söyledi.
Kavcıoğlu, “Para politikası duruşunda güncellemeye giderek 100 baz puan indirdik politika faizini. PPK’da para politikasının etkileyebildiği talep unsurları çekirdek gelişmelerin ayrıştırılmasına ilişkin analizleri değerlendirdik” dedi.
DIŞ BORÇ YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ AÇIKLADI
Kavcıoğlu, önümüzdeki 10 ayda toplam dış borç ödemesinin banka ağırlıklı 67,6 milyar doların üzerinde olduğunu belirtti.
Parasal duruşun sıkılığının ticari kredilerde öngörülenin ötesinde daraltıcı etki yapmaya başlatığını belirten Kavcıoğlu, “Bunun yanında, bireysel kredilerin ılımlı seyre dönmesi için makroihtiyati politika çerçevesi güçlendirilmiştir” dedi. Kavcıoğlu, bireysel kredilerin yıllık büyüme oranının firma kredilerinin üzerinde olduğunu belirtti.
Kavcıoğlu, Kur etkisinden arındırılmış kredi büyümesi yıl sonuna göre yüzde 6,9 seviyesinde. Eğilim yıl sonu için yüzde 9,4’lük bir seviyeyi ima ediyor” dedi.